Metamar

Kamienne blaty w kuchni — wady i zalety

Blaty w kuchni na co dzień są poddawane wielu próbom. Często mają kontakt z wodą, gorącą parą, ciężkimi i nagrzanymi naczyniami, ostrymi nożami, jedzeniem, napojami itp. Warto o tym pamiętać w momencie, gdy planujemy montaż nowego blatu kuchennego.

Wybierając blat do kuchni, powinniśmy pamiętać też i o względach funkcjonalnych. W pierwszej kolejności trzeba pamiętać o tym, iż ten element wyposażenia kuchennego powinien wyróżniać się wytrzymałością i trwałością. Materiał ten musi być odporny na wysokie temperatury, wilgoć, zaplamienia i działanie preparatów domowej chemii. Należy też uwzględnić odporność na różnorodne zarysowania. W tym przypadku warto zwrócić uwagę na kuchenne blaty wykonane z kamienia naturalnego, np. granitu lub marmuru. W Polsce zwykło się częściej stosować granit, który jednak swą urodą bardzo odstaje od blatów marmurowych. Większość z nas wychodzi z założenia, ze blat w kuchni – jak i meble mają być nieskazitelnie nowe przez całe życie, tylko tak nie będzie . Wszystko się niszczy i zużywa.

We Włoszech w każdej kuchni są marmurowe blaty, nikt nie przejmuje się, że wylało się wino, oliwa, czy prysnęła cytryna, blat żyje razem z nami, nabiera szlachetnej patyny. Jeśli go odpowiednio zaimpregnujemy, będziemy stosowali środki odpowiednie środki chemiczne będzie nam służył przez wiele lat. Marmurowe blaty do kuchni lepiej jeśli będą miały powierzchnię szlifowaną, szlif możemy poprawić domowymi sposobami sami, natomiast do polerowania lepiej wezwać specjalistów.

Kuchenne blaty z kamienia

Przede wszystkim kuchenne blaty kamienne są bardzo estetyczne i eleganckie. Doskonale prezentują się praktycznie w każdej kuchni, zarówno tej nowoczesnej, jak i klasycznej. Dodatkowo są wyjątkowo odporne zarówno na temperaturę, jak i różnorodne przypadkowe zadrapania i plamy. Wymagają stosownej pielęgnacji, ale najczęściej polega ona na zastosowaniu ogólnodostępnych preparatów. Niestety bywają bardzo ciężkie, co niewątpliwie bywa utrudnieniem nie tylko w pracach montażowych, ale bardzo często również w późniejszym użytkowaniu. Do najpopularniejszych materiałów używanych do produkcji blatów kuchennych możemy zaliczyć granit i marmur.

Blaty kuchenne granitowe od długiego czasu cieszą się niesłabnącą popularnością. Dzieje się tak przede wszystkim ze względu na wyjątkowość twardość i odporność tego kamienia zarówno na zarysowania, jak i wysokie temperatury. Do innych zalet granitu możemy zaliczyć także odporność na działanie kwasów stosowanych na co dzień w kuchni, takich jak np. sok z cytryny czy octu. Granit występuje w wielu odmianach kolorystycznych — począwszy od głębokiej czerni, poprzez odcienie szarości, łososiowy róż, wyblakły beż, aż po przygaszone zielenie i ostry błękit. Płyty granitowe mogą być szlifowane na wysoki połysk lub do uzyskania gładkiej, matowej powierzchni.

Blaty kuchenne marmurowe są nieco mniej odporne na zadrapania niż granit,  mniej odporne na kwasy, a tym samym także są bardziej podatne na ewentualne zaplamienia, więc wymagają odpowiedniego zaimpregnowania  Pewnym rozwiązaniem jest zastosowanie w blatach marmurowych powierzchni szlifowaniem, jest ona bardzie praktyczna od polerowanej, plamy nie będą widoczne i można różne niedoskonałości poprawić domowymi sposobami Z całą pewnością jednak marmur zaliczamy do najbardziej szlachetnych kamieni, które mogą być wykorzystane do wykończenia naszych domów, w tym również kuchni. Jako jeden z nielicznych pięknieje wraz z wiekiem, a spatynowany nabiera nowych walorów estetycznych. Do czyszczenia powierzchni marmurowych należy używać odpowiednich preparatów pielęgnacyjnych.

Rekomendowane artykuły