Metamar

Czy na marmurowym blacie można postawić gorący garnek?

Marmurowe blaty mogą być ozdobą każdej kuchni, ale wymagają specjalnego traktowania, dlatego opinie o ich funkcjonalności są podzielone. Zarówno zwolennicy jak i przeciwnicy tego rozwiązania mają wiele argumentów, ale jak wygląda praktyczny aspekt posiadania marmurowych blatów w kuchni?

Marmur i plamy

Decydując się na montaż marmurowych blatów w kuchni, musimy pamiętać, że marmur może być nasiąkliwy, a co za tym idzie podatny na powstawanie plam. Rozlane na niezabezpieczoną powierzchnię wino, kawa, herbata spowodują powstanie plam. Aby go przed tym uchronić konieczna jest impregnacja i szybkie usuwanie rozlanych płynów.

Ścieralność marmuru

Przesuwanie ciężkich garnków, talerzy i innych przedmiotów po marmurowym blacie może z czasem spowodować nieestetyczne uszkodzenie powierzchni. Należy się liczyć z tym, że zbudowany w główniej mierze z kalcytu marmur może zostać uszkodzony przez nóż lub inny twardy przedmiot, dlatego konieczne jest używanie desek do krojenia i podkładek, chroniących powierzchnię blatu.

Marmur a wysoka temperatura

Marmur jest często wykorzystywany do budowy kominków, ponieważ jest łatwy w obróbce, odporny na wysoką temperaturę i doskonale akumuluje ciepło. Możemy bez obaw odstawiać gorące garnki lub inne naczynia o wysokiej temperaturze na blaty wykonane z tego kamienia. Należy jednak pamiętać o jego dużej zdolność do absorbowania ciepła, dlatego po zdjęciu gorącego przedmiotu, blat również będzie gorący. To pozwoli nam uchronić się od bolesnych poparzeń.

Właściwości marmuru często budzą wątpliwości czy może on być używany do produkcji blatów kuchennych. Impregnacja pozwala go jednak zabezpieczyć przed powstawaniem przebarwień i zarysowaniami, a doskonała odporność na wysokie temperatury powoduje, że bez obaw można na niego odstawiać gorące garnki lub blachy prosto z piekarnika, co na pewno ułatwia przygotowywanie posiłków.

Rekomendowane artykuły